Verhaal WGA-uitkering, overgang van onderneming

22 oktober 2021 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

Eigenrisicodragerschap voor de WGA is voor veel werkgevers al ingewikkeld genoeg, maar als een werkgever een bedrijf overneemt, dan kan het pas echt (financieel) ingewikkeld worden.

Eerst terug naar de basis: wanneer kun je eigenrisicodrager worden?

Sinds 2007 is het voor alle werkgevers mogelijk om eigenrisicodrager te worden voor de WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers. Als een werkgever eigenrisicodrager wil worden, dan moet een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst. Het eigenrisicodragerschap kan ieder jaar met ingang van 1 januari of 1 juli worden aangevraagd (de aanvraag moet uiterlijk 13 weken van tevoren door de Belastingdienst zijn ontvangen). Om in aanmerking te komen voor het eigenrisicodragerschap, zal de werkgever daarnaast een garantieverklaring van een bank of verzekeraar aan de Belastingdienst moeten overleggen.

Wat als een werkgever een ander bedrijf overneemt?

Als sprake is van overgang van onderneming, dan gaat het eigenrisicodragerschap niet van rechtswege mee over op de overnemende partij. Er zijn in dat geval meerdere scenario’s denkbaar. Kort gezegd komt het erop neer dat als één van de partijen bij de overname eigenrisicodrager is, het risico van de WGA-uitkeringen op de overnemende partij overgaat. Dit kan er dus toe leiden dat de overnemende partij de WGA-uitkering moet betalen van een werknemer met wie hij nooit een arbeidsovereenkomst heeft gesloten.

Let op: als er slechts sprake is van een gedeeltelijke overgang, dan ligt e.e.a. anders.

Welk risico draagt een eigenrisicodrager?

De eigenrisicodrager draagt het ‘risico van de betaling van de WGA-uitkering aan de verzekerde die op de eerste dag van de wachttijd (van 104 weken) bij die eigenrisicodrager in dienstbetrekking stond’ (artikel 82 Wet WIA). De eigenrisicodrager is maximaal tien jaar verantwoordelijk voor de betaling van de WGA-uitkering (en de re-integratie, zie artikel 42 Wet WIA) aan de (ex-) werknemers. De eigenrisicodrager kan de uitkering direct aan zijn (ex-)werknemer betalen, maar dit kan ook door het UWV gedaan worden, waarna het UWV de eigenrisicodrager een rekening stuurt voor de betaalde WGA-uitkeringen die onder het risico van de werkgever vallen.

Als de eigenrisicodrager zijn financiële verplichtingen niet nakomt en de WGA-uitkering niet aan de (ex-) werknemer uitkeert, dan neemt het UWV deze betalingsverplichting over en kan de (door het UWV) betaalde uitkering vervolgens op de eigenrisicodrager verhalen. Dat is niet altijd even makkelijk, zo blijkt uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 11 mei 2021.

Ingewikkeld verhaal

In deze zaak heeft bedrijf B bedrijf A overgenomen. Bedrijf A was eigenrisicodrager voor de WGA en daarmee is het risico van de WGA-uitkering van een van de (ex-)werknemers van bedrijf A op bedrijf B overgegaan. Het UWV heeft vervolgens de betaling van de WGA-uitkering op bedrijf B verhaald, omdat zij (door de overname van bedrijf A) het risico voor de betaling van de WGA-uitkering draagt. Overnemende partij B is het daar niet mee eens en stelt dat er voor het UWV geen grond is om de door het UWV betaalde WGA-uitkering aan de (ex-) werknemer op hem te verhalen.

De zowel de rechtbank als de Raad volgen echter het standpunt van de overnemende partij B en oordelen dat de overnemende partij niet als eigenrisicodrager op grond van artikel 84 lid 3 Wet WIA kan worden aangemerkt, omdat aan B geen toestemming is verleend het eigen risico voor de WGA te dragen (partij B was kennelijk dus publiek verzekerd) en daarom heeft het UWV geen wettelijke grondslag om de betaalde uitkering op B te verhalen. Ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de wettekst van artikel 84 lid 3 Wet WIA verhaal enkel mogelijk maakt richting een eigenrisicodrager in de zin van de Wet WIA. Omdat B – naar de letter van de wet – geen eigenrisicodrager was was dus was geen verhaal mogelijk voor het UWV.

Een maas in de wet dus… Deze maas is inmiddels wel hersteld. Bij de verzamelwet SZW is aan artikel 84 Wet WIA een zevende lid toegevoegd, dat het mogelijk maakt dat ook in geval van een overgang van onderneming het UWV verhaal heeft op de overnemende partij (ongeacht of deze zelf eigenrisicodrager is of niet).

Financieel voordeel voor partij B in deze kwestie, want de datum van het bestreden besluit lag voor de inwerkingtreding van artikel 84 lid 7 Wet WIA, zodat het UWV de betaalde WGA-uitkering niet kon verhalen.

Gerelateerde artikelen